Is je baby boos? Wil hij een boterham, ziet hij een poes? Met babygebaren kan hij dat allemaal met je delen voordat hij kan praten. Ik schreef er een uitgebreid artikel over voor Ouders van Nu, dat blad ligt nu in de schappen. Nieuwsgierig? Ik beantwoord er hier alvast vijf vragen over.
Waarom zou ik een horend kind gebarentaal aanleren?
Als ze één tot anderhalf jaar oud zijn, beginnen kinderen met praten. Maar eigenlijk zijn ze al veel eerder in staat om te communiceren. Vanaf zes maanden snappen ze dat ze melk krijgen als ze een fles zien en herkennen ze een eendje in de vijver of een vliegtuig in de lucht. Dat willen ze heel graag met je delen, maar praten (fijne motoriek) lukt dan nog niet. Gebaren maken (grove motoriek) kunnen ze wel al. Zo kan een baby die nog niet kan praten toch al met je delen dat hij moet plassen, een boek wil lezen, zin heeft in een eitje of een poes in de tuin ziet. Dat is niet alleen heel leuk, het voorkomt ook een hoop frustratie.
Leert mijn kind dan nog wel praten?
Ja zeker! Als je een gebaar maakt, spreek je dat woord ook hardop uit. Je gebruikt gebarentaal dus niet in plaats van gesproken taal, maar als aanvulling erop. Daardoor snapt je baby beter wat je zegt en kan hij terug communiceren. Als zijn motorische ontwikkeling zover is dat hij kan praten, zal hij zelf ook de woorden zeggen bij de gebaren. Uit Amerikaans onderzoek blijkt zelfs dat het gebruik van gebarentaal de taal- en spraakontwikkeling stimuleert, omdat je baby al zo vroeg actief met zijn woordenschat bezig is.
Wanneer kun je hiermee beginnen?
Je kunt al gebaren naar je baby maken vanaf de geboorte, maar vanaf zes maanden zal hij het echt een beetje gaan begrijpen. Een paar maanden later gaat hij de motorische vaardigheden ontwikkelen om terug te gebaren.
Praat je kind al een beetje? Dan is het nog steeds zinvol om met gebaren te beginnen! Je kindje snapt jou dan sneller en zijn gebaren vormen voor jou een soort ondertiteling voor de woorden die hij nog niet goed kan uitspreken. Dat scheelt frustratie. En het is zo leuk! Kijk eens hoe leuk je kind het vindt om gebaren te maken bij een liedje of boekje. Hoe leuk is het dan als hij voor iedere activiteit een gebaar heeft?
Welke gebaren gebruik je daarvoor?
Meestal worden hier (in Nederland) de officiële gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal voor gebruikt. Handig, want met die gebaren kun je dus ook communiceren met doven en slechthorenden in Nederland (andere talen hebben ook een andere gebarentaal). In het Kwebl Gabarenboek vind je meer dan 500 van die gebaren, heel handig uitgebeeld in korte video’s.
Moet ik daar een cursus voor volgen?
Kan wel, hoeft niet. Met apps, boeken, DVD’s en Youtube video’s kom je waarschijnlijk ook al een heel eind. Maar een cursus is wel extra leuk en duidelijk. Bij Gebarenstem kost een oudercursus van drie bijeenkomsten 80 euro voor 2 volwassenen. Da’s de moeite waard, toch?
Het uitgebreide artikel hierover lees je in nummer 8 van Ouders van Nu en binnenkort hier op Trant. Niets missen? Volg Trant op Facebook of Twitter of schrijf je in voor de nieuwsbrief.