Weer een metroaanslag. Nog een hongersnood. De eindeloze Zwarte Pietendiscussie, de drukte op Schiphol, de laatste tirade van Erdogan. Van het dagelijks nieuws word je niet bepaald vrolijk. Of zoals Bram van Oost zegt in dit HUMO-artikel: ‘De gemiddelde krant en het gemiddelde journaal zijn zo deprimerend dat je spontaan een vork in je oog zou steken.’ Hij heeft er geen zin meer in.
Experts vermoeden dat het een groeiende trend is: het straal negeren van de actualiteit. ‘Mensen generen zich niet meer om te zeggen dat ze het nieuws niet volgen,’ zegt Irene Costera Meijer, hoogleraar journalistiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam HUMO. Samen met een collega van Oxford University doet ze onderzoek naar nieuwsmijders en hun motieven in 26 landen. De definitieve cijfers komen pas deze zomer maar de onderzoekers hebben sterk de indruk dat steeds meer mensen journaals wegzappen, krantenabonnementen opzeggen en bewust omgaan met sociale media. Ze willen zichzelf beschermen, hebben geen tijd, willen hun stemming er niet door laten beïnvloeden of willen door hun klikgedrag niet meer bijdragen aan de verdienmodellen van sensationele berichten.
Journalist Tom Peeters heeft bijvoorbeeld helemaal genoeg van het constante einde-van-de-wereldsfeertje. ‘Er zijn altijd oorlogen, conflicten en rampen geweest. Dertig jaar geleden pleegden nationalistische vrijheidsstrijders en communisten ook aanslagen. Ik betwijfel of daar toen ook zo overvloedig over werd bericht als over de moslimterreur. De media dragen bij tot een angstklimaat.’
Hij gaat selectiever met het nieuws om sinds hij twee jaar geleden terugkwam uit Indonesië. ‘Ik ben nooit gelukkiger geweest dan tijdens het jaar dat ik in Indonesië woonde en amper wist wat zich in de wereld afspeelde. Ik woonde in een huis zonder internetaansluiting, tv of radio. Een smartphone had ik niet. En hoewel ik een mondje Indonesisch sprak, begreep ik de kranten niet. Heerlijk!’
Samen met drie anderen vertelt Tom in het artikel waarom hij veel nieuws mijdt en wat hij wel en niet leest en kijkt. Het hele HUMO artikel lees je op Blendle.
Meer lezen over de bijzondere keuzes die mensen maken bij de invulling van hun leven? Volg Trant op Facebook of Twitter of schrijf je in voor de nieuwsbrief.